Cityguide: York

STADEN:

York är en gammal, pittoresk och mycket vacker stad i norra England, som grundades av romarna år 71 efter vår tideräkning. Staden bär även spår efter vikingarna och saxarna. Smidigast är att resa hit via Manchester och sedan ta direkttåget från flygplatsen, vilket tar ungefär en timme och fyrtio minuter. SAS har dagliga avgångar till Manchester från Arlanda.

Klimatet är tempererat, med fyra tydliga årstider. Somrarna är ofta varma och fina, med en medeltemperatur på 22 grader, medan vintrarna är kalla och fuktiga, och det är inte ovanligt att floden Ouse svämmar över.

Floden Ouse

ATT SE OCH GÖRA:

York är en rik stad, både kulturellt och historiskt sett, och även om den är relativt liten så finns det mycket att både se och göra. Storleken gör att man kan gå överallt, och alla attraktioner ligger centralt.

Stadskärnan är omgiven av gamla murar, som också fungerar som promenadvägar.

Yours truly på stadsmuren

Vad man borde se i York beror ju på vad man är intresserad av, men ett besök till York Minster (Deangate) är ett måste. York Minster är norra Europas största katedral och går man ner i kryptan kan man se den gamla grunden från romartiden. Inträdet kostar £8 och man får fotografera inne i katedralen.

York Minster

En annan sevärdhet är Clifford’s Tower (Tower Street), fästningen som ursprungligen uppfördes av William Erövraren, och som idag är det enda som återstår av York Castle. Från toppen av tornet har man utsikt över hela York.

Clifford’s Tower

Att gå på en ghost walk, alltså en guidad tur där guiden berättar om spöken och hemsökta platser, en kväll är ett fantastiskt och mycket underhållande sätt att uppleva York. Vi valde att haka på The Original Ghost Walk of York (samling utanför King’s Arms, Ouse Bridge), vilket var en perfekt avslutning på kvällen.

Missa heller inte The Shambles, Yorks motsvarighet till Västerlånggatan i Stockholm – fast utan allt turistskräp. Kullersten, gamla, trånga gränder och mysiga små butiker.

När man har tröttnat på alla museer och gamla kyrkor går det utmärkt att shoppa! Här finns alla kedjor – H&M, Zara, Mango, TopShop, Next, och så vidare, samt varuhusen Browns, Fenwick’s och Marks & Spencer. Beautyshopping görs med fördel på Boots. Missa heller inte Mulberrys factory shop (23/25 Swinegate), som säljer kollektioner till ett lägre pris (30-50%).

ATT ÄTA:

York vimlar av pubar och restauranger, och är man som jag van vid rätt saftiga pubpriser i London blir man glatt överraskad av den lägre prisnivån. Vi åt en rejäl söndagslunch på puben The Golden Fleece (äldsta puben i York, från 1400-talet, sägs ha hela fem spöken) för £6.50, alltså ca 75 kr.

The Golden Fleece i mitten


Traditionell Sunday roast: rostbiff, Yorkshirepudding, potatis, grönsaker och sås. Utsökt!

Det absolut bästa stället att äta eller fika är dock på Bettys Cafe Tea Room (St Helen’s Square). Här serveras det godaste teet jag någonsin har druckit – ur silverkanna, givetvis – samt de mest delikata bakverken. Ja, det är dyrt, men det är samtidigt en upplevelse som är väl värd varenda öre.

Bettys Cafe Tea Room…


…där man kan äta såna här läckerheter!

UNDVIK:

”Skräckkabinettet” York Dungeon (12 Clifford Street). Jag valde att gå och shoppa istället medan mitt resesällskap gick hit, och det visade sig att jag valde helt rätt. Mina vänner tyckte att det var urlöjligt och ett totalt slöseri med £15. Jag var skadeglad i fem minuter, sedan gick vi till puben och dränkte våra minnen i alkohol.

BO:

Tänk på att hotellstandarden i allmänhet är lägre i England än i Sverige, och att det ofta är värt att lägga lite extra på boendet. Trestjärnigt är absolut minimum! Vi bodde på The Ashberry, ett familjeägt litet hotell strax utanför stadskärnan (tio minuter från tågstationen, tio minuter från city), som vi hittade via Visit York. Hotellet var jättefint och den hemlagade engelska frukosten var bland det bästa jag har ätit. (Om det låter som om vi knappt gjorde annat än åt och fikade, så stämmer det. Jag älskar maten i England.)

MER YORK:

Visit York
Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: