Cityguide: Glasgow

Glasgow, beläget vid floden Clyde, är Skottlands största stad och den tredje största i Storbritannien. Hit flyger man med British Airways via London, en resa som tar ungefär en timme. (Tips: välj om möjligt att flyga till Glasgow International istället för Prestwick, då den förra ligger mycket närmare centrum.)

Jag tillbringade fyra härliga dagar här i början av oktober 2009, men till Glasgow kan man åka året om. Det kan dock vara på sin plats att undvika allmänna helgdagar, då affärer, museum och andra sevärdheter kan vara stängda.

Glasgow är en väldigt mysig stad. Den grundades på 1200-talet av St Mungo, som är stadens skyddshelgon, och stadens arkitektur är en salig blandning av gammalt och nytt. Det mesta är beläget centralt, vilket gör att man kan promenera överallt, och vill man inte det finns ett väl utbyggt tunnelbanenät. Här finns också ett utmärkt utbud om man vill beautyshoppa, fullt jämförbart med London faktiskt, och vem vill inte shoppa smink när man är utomlands?

Sauchiehall Street.

De flesta och bästa butikerna ligger i shoppingtriangeln Sauchiehall Street-Buchanan Street-Argyle Street, där man lätt gör av med en hel dag. Sauchiehall Street känns lite ruffig jämfört med den finare Buchanan Street, men butikerna är det inget fel på. Här ligger Boots och Superdrug, där man shoppar billigt smink och rolig hudvård som inte finns i Sverige (Soap & Glory, till exempel) och där det ofta finns erbjudanden av typen ”ta tre, betala för två”. Fyndparadiset Primark har en av sina fyra Glasgowbutiker här, som visserligen är mindre än det på Oxford Street i London, men som jag upplevde som mycket trevligare och inte alls lika hysteriskt.

Shoppinggatan Buchanan Street, med det enorma shoppingcentret Buchanan Galleries till höger i bild.

Buchanan Street blev snabbt min favoritgata, en bred gågata som sträcker sig från Sauchiehall Street till Argyle Street. På Buchanan Street huserar highstreet-märken som Topshop, Zara, Mango, Oasis, Next, All Saints och, så klart, H&M. Här ligger också Buchanan Galleries, en shoppinggalleria i fyra våningar med butiker och restauranger. Jag rekommenderar framför allt varuhuset John Lewis med dess stora sminkavdelningen. Här finns alla tänkbara märken utom MAC, som man hittar på House of Fraser längre ner på Buchanan Street. Missa heller inte Korres egna butik!

Fortsätter man längs Buchanan Street kommer man till ovan nämnda House of Fraser, ett av mina absoluta favoritvaruhus. Shoppa MAC eller besök Benefitdisken med dess gulliga makeupartister. Snett mittemot House of Fraser ligger mysiga (och lyxiga) Princes Square, en lite mindre galleria med exklusiva designerbutiker. Här föll jag pladask för Space NK, där jag shoppade NARS så att det stod härliga till.

George Square.

Vill man ta en paus från shoppandet och njuta av modern konst i världsklass, ligger Gallery of Modern Art precis vid George Square bakom Buchanan Street. En oas mitt i storstaden!

Vid foten av Buchanan Street ligger shoppingcentret St Enoch Centre, som är den största gallerian i Skottland och den största glasbyggnaden i Europa. Det var under ombyggnad när jag var där, men jag blev inte alltför imponerad av utbudet som jag skulle jämföra med Kista galleria. Betydligt billigare och således perfekt om man har en liten budget.

Gatan som sluter shoppingtriangeln heter Argyle Street och här ligger, förutom varuhus som Debenham’s och Marks & Spencer, massor av barer, caféer och restauranger.

Säckpipor hörs här och var.

Tips! Har du en dag över? Ta tåget till Edinburgh, Skottlands huvudstad. Resan tar cirka en och en halv timme, så åker du tidigt kan du tillbringa hela dagen i Edinburgh. Åk på en guidad busstur, det kostar £12 och bussarna står uppradade utanför Waverly Station. Åk upp till slottet eller promenera med resten av turisterna längs Royal Mile. Shoppinggatan framför alla heter Princes Street och går parallellt med pubgatan Rose Street.

Länkar:

See Glasgow
Glasgow on Wikipedia
Glesga Glossary

Comments

  1. Åh, jag vill åka nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: